Infocell
 

PRENUMERERA GRATIS

PÅ EXCELBREVET

 

Vill du också få helt kostnadsfri Excelutbildning med videos och skrivna tips varje månad?

Fyll i uppgifter i fälten nedan och klicka OK

(OBS! Du kommer att få ett mail där du ombeds bekräfta din gratisprenumeration)

Du kan när som helst avregistrera dig.

 

(Din e-postadress kommer inte att säljas, bytas eller överlåtas)

Namn

Företag

E-post

Registrera   Avregistrera
 
 
 
 

Excelbrevet nr 5 2012


 

EXCELBREVET nr 5 2012

 


Hej!

Sommaren har verkligen tittat fram i stora delar av landet! Dessa rader skrivs på en uteplats under ett parasoll i gassande solsken. Solstolen är dock bytt mot en bekväm stol och parasolldrinken är bytt mot en kopp kaffe.

Detta Excelbrev är laddat med nya utbildningsvideor och skrivna tips. Denna gång går vi igenom det viktiga området ”Absoluta & Relativa cellreferenser”. Och för er som diggar pivottabeller har vi ett riktigt matnyttigt tips. Vidare ett av många exempel på hur man kan dra nytta av villkorsstyrd formatering samt hur man kan skriva ut från Excel utan att ta hänsyn till färgade celler.

Foto Tobias Ljung

Än en gång: Tack för all respons, frågor, tips på innehåll i kommande Excelbrev, era egna problemställningar etc. Er feedback gör att Excelbrevet blir så bra som möjligt för er prenumeranter. Fortsätt gärna maila till mig.

Gillar ni Excelbrevet? Sprid det gärna till kollegor och vänner.
Länk för att tipsa en vän
Dela på LinkedIn
Dela på Facebook
Dela på Twitter

Trevlig Excelstund,

 

Tobias Ljung

Konsult & Utbildningsansvarig
0722 – 15 87 11
tobias@infocell.se
http://www.infocell.se/
Gratis Excelbrev: http://www.infocell.se/sv/excelbrevet

 


Tips 1 - Absoluta & Relativa referenser

När man börjar bygga egna kalkyler och beräkningar är det grundläggande och mycket viktigt att veta hur man använder Absoluta & Relativa cellreferenser. Genom att kombinera dessa två olika cellreferenstyper kan man förenkla och effektivisera sitt formelarbete avsevärt. Ett utbildningsavsnitt om absolut och relativ referens brukar ingå i Excel grundkurs och gör det alltid i Infocells grundkurser. Dock är vår erfarenhet att det är många som går fortsättningskurser som behöver en uppfräschning eller genomgång av absoluta och relativa cellreferenser för att kunna tillgodogöra sig kursen på ett så bra sätt som möjligt. Att kunna hantera och veta när och hur man ska använda olika typer av cellreferenser är A och O  om man ska bli duktig i Excel.

 

I denna 12 minuter långa utbildningsvideo berättar vi om de olika cellreferenserna samt hur och när de kan användas.

Klcka på bilden nedan för att se videon.

Absoluta och Relativa cellreferenser

Tips 2 - Pivottabell: SUMMA inte ANTAL

Alla som använder sig av pivottabeller i Excel har någon gång råkat ut för att få funktionen ANTAL som värdefält istället för den önskade funktionen SUMMA. Många är det också som manuellt justerar detta varje gång det inträffar och därmed spenderar tid på manuellt arbete som kan undvikas. Att problemet uppstår beror på att det finns celler i  pivottabellens underliggande lista/tabell som är tomma. I denna video visar vi med exempel hur och varför det uppstår, samt hur man effektivt löser problemet.

Klicka på bilden nedan för att se videon.

pivottabell summa inte antal

Tips 3 - Villkorsstyrd formatering (del 4)

I denna instruktionsvideo visar vi hur man med hjälp av villkorsstyrd formatering kan markera information i en lista styrd av fler än ett kriterium.

I exemplet visas hur man kan markera fakturarader som är förfallna och ej betalda med viss cellfärg beroende på förfallotid. Detta görs med användande av OCH-funktionen i villkorsstyrningen.

Klicka på bilden nedan för att se videon.

Villkorsstyrd formatering

Tips 4 - Utskrifter: Skriv inte ut cellfärg

Att använda formatering av cellfärg eller teckenfärg kan vara ett effektivt sätt att i Excel framhäva vissa delar eller visa skillnader mellan olika delar i kalkylbladet.

Ett klassiskt sätt t ex i mallar att färglägga de celler där man användaren ska mata in siffror. Ett annat sätt är att färglägga de celler som t ex innehåller formler.

 

Färgläggningen hjälper oss när vi arbetar med excelfilen eller excelmallen. Men när vi sedan vill skriva ut innehållet så vill vi ju troligtvis inte ha inmatningscellerna eller formelcellerna färgade. Hur gör vi då?

 

Visst, man kan ändra inställningarna på färgskrivaren att bara skriva ut svartvitt. Men då skriver skrivaren ut gråskalan, vilket gör att en blåfärgad cell ändå blir annorlunda, d v s grå.

 

Vi har i detta exempel en resräkningsmall som vi använder. Vi vill alltså inte skriva ut de gula celler som gula. Vi vill ha dem utan cellfärg precis som de andra cellerna i kalkylbaldet.

Under menyfliken Sidlayout i menyfliksområdet Utskriftsformat klickar vi på pilen längst ner till höger för att komma in i utskriftsformat.

Klicka sedan på fliken Blad och kryssa i kryssrutan ”Svartvitt”. Förhandsgranska sedan och du kommer att se att din utskrift exkluderar alla cellfärger och eventuella teckenfärger.


Kortkommandotipset

Ett stabbt och enkelt sätt att zooma in och ut i Excel är att använda sig av:

Ctrl + scrollhjulet på musen 

Rör du scrollhjulet uppåt ökar du zoomen, tvärtom minskar du givetvis zoomen.


Icke-Exceltipset

Maximera användningen av Favoritfältet i Internet Explorer. Genom att spara dina favoritsajter i fältet Favoriter i webbläsaren kan du sedan visa dem som små ikoner och få plats med massor av favoriter som hela tiden är tillgängliga för ett snabbklick utan att behöva gå via menyer för att hitta dem.

Använder du Firefox kan du göra samma sak där.

När du är på en sida du vill märka som favorit i fältet Favoriter. Klicka på menyn Favoriter - Lägg till i fältet Favoriter.

För att visa fältet Favoriter (om det är dolt). Högerklicka och kryssa i bockrutan för "Fältet Favoriter".

För att få fältet Favoriter att se ut som små ikoner: högerklicka - Anpassa rubrikbredden - Endast ikoner.


Återblick...

Populärast i förra Excelbrevet var avsnittet om "Diagram med kryssrutor".

diagram med kryssrutor


logga


 
Dela på Facebook Dela på MySpace Dela på Pusha Dela på Twitter