Infocell
 

 

Glad sommar!

Välkommen till ett nytt Excelbrev. Tänk dig att du sitter alldeles intill strandkanten vid ett vitdukat bord. Solen värmer och vinden fläktar bara lite lagom. Människor i olika åldrar skrattar och småpratar i bakgrunden. Du bjuds på ett tips om en försvunnen funktion som fördrink. Till sillen lär du dig byta rapportlayout på dina pivottabeller. Du fortsätter och ser hur enkelt du kan ta fram det gamla förhandsgranskningsläget samtidigt som den marinerade köttbiten avnjuts bit för bit. När du böjer dig för att ta mer färskpotatis fortsätter du läsa om hur du kan sätta utsnitt till tabeller i Excel 2013. Du börjar bli mätt, men tar till dig av de solmogna jordgubbarna som du blandar med lite kortkommandon och nyvispad grädde. Innan ni dukar av för andra aktiviteter läser du Icke-Exceltipset och glömmer självklart inte att delta i sommartävligen.

Nja, kanske inte riktigt så. Släng Excel och jobbet åt sidan och njut av sommaren när ni får chansen. Det kommer en höst även i år :-)

Jag vill passa på att tacka alla kursdeltagare (såväl fysiska som digitala), alla Excelbrevare och övriga kunder som jag fått tillfälle att stifta bekantskap med under våren. Jag önskar dig också en riktig skön midsommar och även en go semester om vi inte hörs dessförinnan.

Ring gärna eller maila mig!

Tobias Ljung
0722 - 15 87 11
tobias@infocell.se

sommarerbjudande

Här får du som Excelbrevare ett fint sommarerbjudande. Boka valfri Excelkurs före 30 juni så får du 25 % rabatt. Ange koden XLB6 i meddelandefältet. Erbjudandet gäller alla schemalagda kurser och även Excel Premium. Boka Excelkurs.

kursschema excel
 

Vinnare av förra månadens tävling "Måla i Excel" är Jon Svantesson. Han jobbar som Sales Coordinator på Bring Cargo East. Jons både coola och smarta tävlingsbidrag laddar ni ner på denna länk. Som vinst valde Jon en bok om PowerPivot.

Grattis och tack bidraget!

Tack till alla andra som skickade in. Det var en härlig blandning av seriösa och mer roliga bidrag :-)

tävlingsvinnaren
 

Det enda du behöver göra för att delta i tävlingen är att visa att du gillar Excelbrevet genom att

1. följa denna länk och klicka på facebook-gilla-knappen.

2. Därefter klickar du här och anger din e-postadress.

Vinnare kommer att få välja mellan flera fina priser där ett abonnemang av Excel Premium, Excelböcker och kursrabatter ingår i urvalet.

Den försvunna funktionen

Av någon outgrundlig anledning finns det en funktion i Excel som inte är dokumenterad och alltså inte finns med i hjälpen, men som fungerar alldeles utmärkt och har så gjort sedan Excel 95. Vill tacka Robert Larsson för idé och bidrag till detta tips.

I detta tipset får du reda på hur du kan använda DATEDIF för att bl.a. ta reda på hur gammal en person är utifrån födelsedag eller skriva ut antalet "år", "månader" och "dagar" mellan två datum.

Läs hela tipset här.

Visa pivottabelldata i olika kolumner

När du skapar en pivottabell så skapas tabellen automatiskt i s.k. Kompakt format. Om du har flera fält som radetiketter kommer dessa fält att komprimeras och visas i en enda kolumn (se bilden nedan).

Pivottabell i kompakt format

Rätt eller fel, men många med mig tycker att det är betydligt bättre och mer överskådligt att använda Tabellformat istället. Då får du varje fält som radetiketter i egna kolumner (se bilden nedan).

Pivottabell i tabellformat

För att ändra till Tabellformat markerar du pivottabellen och klickar på menyfliken Design. Därefter väljer du Rapportlayout och klickar på Visa i tabellformat.

bild - så ändrar du till tabellformat

En annan fördel med tabellformatet jämfört med kompakt format är att orden "Radetiketter" och "Kolumnetiketter" byts ut mot de verkliga fältnamnet för rad- och kolumnetiketter, vilket är bättre. (jämför bilderna ovan).

Hur du ändrar standardformat och andra fördelar med tabellformat hittar du bland mycket annat i de 25 avsnitten om pviottabeller i Excel Premium.

Gamla förhandsgranskningen tack!

länk till videofilm

Lotta skriver att hon - trots sin ringa ålder - ibland tycker funktioner från äldre versioner är bättre. En sak hon saknar i "nya" Excel är det gamla förhandsgranskningsläget. Hon är inte ensam. I videon ser du hur du lägger till det klassiska förhandsgranskningsläget i Snabbåtkomstfältet.

Senaste filmerna med tillhörande övningsfiler:

FUNKTIONER
- Tvåvägsletaupp (INDEX + PASSA samt LETRAD + PASSA)
- INDEX och PASSA (bl. a. när LETARAD inte räcker till)

DATAANALYS
- Koppla utsnitt till Tabeller 

POWERPIVOT
- Slå samman tabeller m h a PowerPivot
- Hämta data från Excelfiler
- Hämta data från Textfiler och CSV-filer
- Hämta data från SQL Server och andra servrar
- Hämta data från Access
- Importera med Länkad tabell
- Importera genom att kopiera och klistra in

Logga in på Excel Premium                Beställ Excel Premium

Excel 2013 - Utsnitt till tabeller

bild på tabellutsnitt excel 2013

En smart nyhet i Excel 2013 är att man kan infoga utsnitt till sina tabeller. Tidigare (från och med Excel 2010) var detta endast möjligt till pivottabeller. Genom att klicka på knapparna/utsnitten ovanför tabellen kan du enkelt filtrera din tabell.

Fördelen med utnsitt är förstås enkelheten och användarvänligheten, men det är också layoutmässigt snyggare än vanlig filtrering via listpilarna i tabellen.

För att infoga ett tabellutsnitt:
1. Definiera ditt område som en definierad tabell.
2. Se till att du står med cellmarkören i din tabell.
3. Klicka på menyfliken Design och Infogautsnitt (se bilden nedan)

steg för att infoga utsnitt

Kryssa i de fält för vilka du vill infoga utsnitt och klicka OK.

Organisera sedan dina utsnitt ovanför din tabell. Välj önskat antal kolumner och storleksanpassa utsnitten efter behov.

Videoavsnitt med tillhörande övningsfiler för tabeller och utsnitt hittar du i Excel Premium.

dialogrutan infoga utsnitt

Otaliga gånger har du säkert stansat in dagens datum eller ett närliggande datum?
Det går faktiskt att använda ett kortkommando för att skriva dagens datum. Detsamma gäller för att infoga aktuell tidpunkt (hh:mm).

bild kortkommando

Du kan även tjäna tid med kortkommandot vid skrvning av andra datum. Genom att infoga dagens datum med kortkommandot och ändra med backstegstangenten har du snabbt önskat datum.

I Word och Outlook är samma kortkommandon Alt+Shift+D respektive Alt+Shift+T.

Kopiera fil och klistra in filen i ett nytt mail

Jörgen skriver att han ofta får mail som innehåller filer som han i sin tur vill skicka vidare i nya mail. Idag vidarebefordrar han och tar sedan bort allt innehålll i konversationen för att slutligen lägga till sin signatur. Finns det något lättare sätt?

Japp. Gör istället på följande sätt:
1. Högerklicka på filen och välj Kopiera
2. Skapa ett nytt mail (Ctrl+N)
3. Ställ markören i mailet och Klistra in (Ctrl+V). Filen bifogas då i mailet.

Klart.

(Behöver man kopiera flera filer så håller man nere Ctrl-knappen för att markera flera filer samtidigt innan man högerklickar och väljer Kopiera).

Excel Premium är utbildningstjänsten som ger dig det där extra inom Excel. En mycket omfattande videobaserad Excelutbildning. Nedladdningsbara övningsfiler. Du sparar tid, miljö och pengar. Läs mer.

Broschyr Excel Premium framsida
Broschyr Excel Premium baksida

logga infocellDela på Facebook Dela på MySpace Dela på Pusha Dela på Twitter