Infocell
 

PRENUMERERA GRATIS

PÅ EXCELBREVET

 

Vill du också få helt kostnadsfri Excelutbildning med videos och skrivna tips varje månad?

Fyll i uppgifter i fälten nedan och klicka OK

(OBS! Du kommer att få ett mail där du ombeds bekräfta din gratisprenumeration)

Du kan när som helst avregistrera dig.

 

(Din e-postadress kommer inte att säljas, bytas eller överlåtas)

Namn

Företag

E-post

Registrera   Avregistrera
 
 
 
 

Vinn biobiljetter! Excelbrevet sommar 2012 (nr 6-7)


 

EXCELBREVET nr 6-7 2012Hej!

Välkommen till sommarnumret av Excelbrevet.

Efter fokus på jobb, EM-fotboll och midsommar kom en skön semester med familjen som gick från västkust till östkust och sedan upp en bra bit i Norrland innan det bar av söderut igen. Vi har ett underbart land. Okej, det kunde varit mindre regn och mer sol, men det finns ju inget dåligt väder -bara dåliga kläder :-)

Väl tillbaka i verkligheten igen kom en efterlängtad nyhetsflod från Microsoft. Först kom nyheten om en egentillverkad surfplatta som är både en surfplatta och en ultratunn PC - Surface.

Foto: Tobias Ljung

Sedan kom det som berör oss Excelanvändare; Office 2013 Preview. Superkul att få lägga händerna på nya Excel 2013! (se video om nyheterna i Excel 2013 längre ner i brevet).

Därefter kom ett besked om att Windows 8 släpps 26:e oktober. Andra saker är ju Outlook.com, den nya mailtjänsten som ska ersätta hotmail och som har integration med Facebook, Twitter, LinkedIn och kommer också integreras med Skype. Vidare finns nu SQL Server 2012 släppt.

Ni ska ha tack för feedbacken från förra Excelbrevet. Du får gärna fortsätta skicka mig frågor, tips och kommentarer kring Excel och Excelbrevet. Då har du chansen att påverka innehållet i kommande Excelbrev eller få svar på dina frågor och funderingar.

vinn biobiljetter

Vinn biobiljetter!

Hjälp till att göra Excelbrevet ännu bättre. Svara på några korta frågor om Excelbrevet och vinn presentkort på biobiljetter.

Du kan svara helt anonymt eller lämna namn- och adressuppgifter.

Klicka här för att vara med. 

Två presentkort á 200 kr delas ut. Vinnarna presenteras i nästa Excelbrev.

Tack för att du bidrar till att göra Excelbrevet bättre!

Gillar du Excelbrevet? Sprid det gärna till kollegor och vänner.
Länk för att tipsa en vän

Facebook LinkedIn Twitter

Trevlig Excelstund,

 

Tobias Ljung

Konsult & Utbildningsansvarig
0722 – 15 87 11
tobias@infocell.se
http://www.infocell.se/
Gratis Excelbrev: http://www.infocell.se/sv/excelbrevet


Excel 2013 har landat!

Microsoft släppte nyligen en s.k. Customer Preview av Office 2013. Den slutgiltiga versionen väntas strax före eller efter årskiftet.

Gränssnittet är förnyat och givetvis finns det en mängd nyheter. Dock hänger Ribbon-gränssnittet från Office 2007/2010 kvar. Microsoft har helt klart försökt sig på en molnifiering av nya Office med tajtare band till SkyDrive, Skype, SharePoint, Facebook och LinkedIn.

Office 2013 kan bara användas på Windows 7 och Windows 8 (alltså inte på XP).

Vi kommer följa upp med nya artiklar och videos kring Excel 2013 i kommande Excelbrev.


Tips 1 - Nyheterna i Excel 2013

Nyheter Excel 2013

 Här kommer en liten aptitretare om vad som komma skall gällande Excel 2013. Hur ser det nya gränssnittet ut? Vilka är nyheterna?

I videon till vänster skrapar vi lite på ytan. Du får se nyheter som Flash Fill, Quick Analysis och Recommended Charts presenteras.

Du kommer att få mer tips kring Excel 2013 i kommande Excelbrev.

(Klicka på bilden till vänster för att se videon)


Microsof Surface - Excel på platta!

Microsoft surface

Nu har Microsoft tagit upp jakten på Apple på allvar. Visst, Apple har ett jätteförsprång när det gäller surfplattor. Men företagsanvändare och användare av Officepaketet har inget riktigt arbetsverktyg i sin iPad. Jag äger själv en iPad, men redigeringsmöjligheterna för Officepaketet är klart undermåliga i de olika appar som finns idag. Nu kan det bli ändring snart.

Frågan är dock hur länge Microsoft vågar vänta med Office till IOS och Android. Man kanske väntar ett tag till för att se hur Surface slår sig fram?

Surface är en kombinerad ultratunn PC och en pekplatta. En riktigt cool grej är att fordralet är tillika tangentbordet! Plattan kommer att släppas i två olika modeller; en enklare (Surface Windows RT) och en med högre prestanda (Surface Windows 8 Pro). Surface Widows 8 Pro har en 10,6 tum högupplöst skärm, väger 903 gram, 13,5 mm tunn och finns med 64 GB resp. 128 GB. Vidare finns USB 3.0 port, MicroSDXC.

Häftigast av allt är att det snart finns en pekplatta med "riktigt" tangentbord och ett fullskaligt Office-paket. Hoppas bara Windows 8 lever upp till förväntningarna som ett operativsystem som klarar kraven för både pekplatta och dator.

Till och med Steve Woszniak (Apples medgrundare) lovordar Microsofts pekplatta. Se videon här. (hoppa till 2:22 för att se Steves kommentarer).

Se bilder och specifikationer för Surface på Microsofts hemsida. Surface RT släpps 26:e oktober (samma dag som Windows 8) och Surface Pro några månader senare.


Tips 2 - Vända rader och kolumner

I denna utbildningsvideo visas hur man effektivt och enkelt vänder på rader och kolumner i Excel. Detta kallas att "Transponera" och funktionen finns under avsnittet Klistra in Special.

Att vända på rader och kolumner är något som i stort sett alla Excelanvändare har behov av att göra ibland.

Klcka på bilden nedan för att se videon.

Absoluta och Relativa cellreferenser

Tips 3 - Formatpenseln (hämta format)

När man gör saker ofta är det snabbaste sättet månag gånger att använda sig av olika kortkommandon. Men en funktion där jag själv alltid använder musen och knapparna i Excel är när jag ska kopiera format. Jag använder den så kallade formatpenseln som finns i menyfliksområdet Urklipp i Startfliken:

Genom att markera den eller de celler som jag vill kopiera ett visst format från och sedan klicka/markera de celler som jag vill applicera formatet på, så överför jag formatet till dessa. I exemplet nedan vill jag kopiera formatet som gäller för cellområdet C3:C7 och applicera detta format på resterande del av tabellen, d v s området D3:G7.

Föst markerar jag C3:C7. Sedan klickar jag på formatpenseln (knappen Hämta format). Därefter markerar jag i ett enda svep cellområdet D3:G7. Alla celler har då fått det önskade formatet.

 

Ibland vill man kopiera format till flera olika celler eller cellområden. Då kan man inte göra som vi gjorde ovan för då måste vi gå upp och klicka på formatpenseln mellan varje inklistring. Genom att dubbelklicka på formatpenseln kan vi markera och klistra in vårt format i flera celler/områden.

I exemplet nedan vill jag kopiera formatet jag har i cell B2 till alla celler med tal i området. Först ser vi till att vi står med markören i cell B2 och därefter dubbelklickar vi på formatpenseln. Sedan klickar vi helt enkelt på de celler vi vill klistra in formatet i.


Kortkommandotipset

Att formatera tal/text och celler gör vi frekvent. Du kanske använder kända kortkommandon som t.ex. Ctrl+F (fetstilt), Ctrl+K (kursiv) eller Ctrl+U (understrykning).

Formaterar du ofta celler tycker jag att du ska prova ett användbart kortkommando:

  • Ctrl + 1

Genom att klicka Ctrl+1 när du markerat en eller flera celler/områden kommer du direkt in i dialogrutan för formatera celler. Därifrån kommer du snabbt åt i stort sett alla formateringsmöjligheter som finns för celler och text/tal i Excel. Själv dunkar jag ner Ctrl+1-kommandot ett antal gånger varje dag :-)

Ctrl+1

Icke-Exceltipset

Visa veckonr och bestäm antal månader som visas i din Outlook-kalender.

Som default visar Outlook inte veckonr i kalendern.

Gör följande för att lägga till veckonr: Arkiv - Alternativ... - Kalender - Visningsalternativ - bocka i rutan för "Visa veckonummer i månadsvyn och datumbläddringen". Bekräfta med OK två gånger.

Man kan också lätt välja hur många månader man vill visa i kalendern genom att högerklicka på "Att göra fältet", välja "Alternativ..." och välja att visa t ex 3 månader.

Man kan även gå via menyn Visa, välja att klicka på Att göra-fältet i menyfliksområdet Layout. Klicka sedan på Alternativ...


Återblick...

Populärast i förra Excelbrevet var videon om "Absolut och relativ referens". Klicka nedan för att få en utförlig beskrivning om hur du lär dig använda absoluta och relativa cellreferenser.

Klicka på bilden nedan för att se videon.

absolut relativ cellreferens

Tack för denna gång. Vi ses om ca en månad.

Behöver ni en kundanpassad Excelutbildning? Ring eller maila mig så gör jag ett förslag på kursupplägg.

Tobias Ljung, 2012-07-30logga


 
Dela på Facebook Dela på MySpace Dela på Pusha Dela på Twitter