Infocell
 
 
 
 
 
 

SÅ FIXAR DU VATTENSTÄMPELN I EXCEL

 

När man skapar dokument och rapporter i Excel vill man ibland kunna lägga till texten ”Konfidentiellt” eller ”Utkast” etc. i bakgrunden som en vattenstämpel. I Excel finns ingen inbyggd funktion för detta (vilket det t.ex. finns i Word). Dock finns det enkla sätt att komma runt problemet och skapa sin vattenstämpel i Excel. I detta tips visas hur man använder en bild i sidhuvudet för imitera en vattenstämpel. Ett annat tillvägagångssätt som också fungerar är att använda infoga ett Word-Art-objekt, men fördelen med en bild i sidhuvudet är att bilden då kommer med på alla sidor om dokumentet skulle vara flera sidor långt.

 

Här laddar du ner övningsfilen.

 

Gör följande för att infoga en vattenstämpel:

Klicka på menyfliken Infoga och välj Sidhuvud/sidfot.

 

vattenstämpel bild 1

 

Visningsläget skiftar då med automatik från Normalläge till Sidlayout – se bilden nedan.
1. Klicka i sidhuvudet (i mitten om du vill ha bilden mittcentrerad).
2. Klicka därefter på den sammanhangsberoende menyfliken Design som ny har dykt upp längst till höger.
3. Klicka på Bild. Sedan letar du upp den bild du vill infoga och Excel infogar bilden.

 

vattenstämpel bild 2

 

Bilden som infogas läggs nu ”bakom” Excelarket. I detta exempel har vi lagt dit texten TOPPHEMLIGT så att det ska se ut som en stämpel.

 

vattenstämpel bild 3

 

Skulle det vara så att bilden är för stor eller för liten så kan du både ändra storlek och beskära bilden inne i Excel. (se bilden nedan). Markera då först den del av sidhuvudet där du har din infogade bild (1). Klicka sedan på Designfliken (2) och välj knappen Formatera bild (3). Under fliken Storlek kan du storleksförändra antingen i procent eller i centimeter (4). Klickar du på fliken Bild så kan du kontrast och ljusstyrka eller beskära bilden (5).

 

vattenstämpel bild 4

 

Genom att klicka på listpilen under Bildkontroll/Färg på fliken Bild ovan och välja Blekt så kommer din bild att blekas likt en vattenstämpel. Du behöver alltså inte göra om den bildtext du redan har för att göra den likt en vattenstämpel.

 

vattenstämpel bild 4

 

Resultatet blir enligt bilden nedan:

 

vattenstämpel bild 5

 

www.infocell.se

Dela på Facebook Dela på MySpace Dela på Pusha Dela på Twitter