Infocell
 
 
 
 
 
 

TIPS 22 – ANPASSA VERKTYGSFÄLTET SNABBÅTKOMST

 

I Excel 2007/2010/2013 finns möjlighet att anpassa verktygsfältet Snabbåtkomst. Först – alla känner inte till vad som menas när man säger ”Verktygsfältet Snabbåtkomst”. Det är ikonraden längst upp till vänster ovanför menyraden som är Snabbåtkomst. Snabbåtkomstfältet är markerat inom den röda rektangeln i bilden nedan. Vad är då fördelen med Snabbåtkomstfältet? Jo, de knappar/kommandon som du placerar i detta fält kommer du alltid att ha tillgång till när du arbetar i Excel. Oavsett vilken menyflik du har aktiv kan du alltid komma åt knapparna i Snabbåtkomstfältet.

 

Snabbåtkomstfältet

 

Mitt råd är följande:

Lägg till de knappar/funktioner som du använder ofta i Excel. Lägg dock inte till de funktioner som du använder med kortkommando. I mitt fall har jag t.ex. lagt till utskriftsformat, kameraverktyget, cellfärg, teckenfärg, ta bort filter, sortering, pivottabell, klistra in värden och formulär. Detta är funktioner som jag vanligtvis inte använder kortkommando för, men använder dagligen i mitt arbete.

Vilka knappar/funktioner är motsvarande för dig i ditt arbete? Lägg till dem enligt nedan och du kommer åt dem oavsett vilken menyflik som för tillfället är aktiverad i Excel.

 

Så här gör du:

 

Alt 1: Finns funktionen du önskar lägg till någonstans i menyfliksområdena: Högerklicka bara på någon av funktionerna/knapparna i menyerna och välj Lägg till i verktygsfältet Snabbåtkomst.

(Lika enkelt kan du ta bort knappar genom att högerklicka på dem och välja Ta bort från verktygsfältet Snabbåtkomst).

 

lägg till i snabbåtkomstfältet

 

Alt 2: Funktionen som du önskar lägga till finns inte i menyfliksområden: Klicka på listpilen längst till höger på verktygsfältet Snabbåtkomst. Välj Fler kommandon…

 

22-2

 

Sök fram den funktion som ni är ute efter. T.ex. vill jag nu infoga Formulär. Jag är inte säker på om det ligger i listan för Vanliga kommandon, så jag väljer att visa Alla kommandon.
Sedan klickar jag i fältet nedan där alla funktioner finns tillgängliga och trycker ner ”F” och jag hamnar på första funktioen som börjar på F. Jag letar mig ner till Formulär och klickar på Lägg till>>. Nu är knappen tillagd i fältet Snabbåtkomst.

 

22-3

 

Jag kan ta bort knappar om jag t.ex. använder kortkommandon. Knappen för Spara (Ctrl+S) eller Ångra (Ctrl+Z), Gör om (Ctrl+Y) använder jag kortkommandon för. Jag högerklickar på knappen och väljer Ta bort från verktygsfältet Snabbåtkomst.

 

Det finns också möjlighet att visa verktygsfältet Snabbåtkomst under menyfliksområdet (ovanför formelfältet). Högerklicka bara på verktygsfältet Snabbåtkomst, välj Visa verktygsfältet Snabbåtkomst under menyfliksområdet.

 

www.infocell.se

Dela på Facebook Dela på MySpace Dela på Pusha Dela på Twitter